Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Cliff House στη Σέριφο

Σε ένα αμφιθεατρικό οικόπεδο στα νότια του νησιού της Σερίφου, το γραφείο Fotis Zapantiotis Associated Architects ανέλαβε το σχεδιασμό μιας εξοχικής κατοικίας.

Η οργάνωση της κατοικίας, δεδομένου του ιδιαίτερου εδάφους, οργανώνεται βάση ενός ορθοκανονικού συστήματος αξόνων που δημιουργεί κενά και πλήρη, ανοιχτών και κλειστών χώρων. Η χρήση φυσικών υλικών και του στοιχείου του φυτεμένου δώματος εναρμονίζει το κτίριο με το περιβάλλον στο οποίο εντάσσεται.

Το οικόπεδο βρίσκεται σε μια επικλινή πλαγιά στο νότιο τμήμα του νησιού της Σερίφου. Έντονοι βραχώδεις σχηματισμοί, χαμηλή βλάστηση και ανεμπόδιστη
θέα προς την θάλασσα συνθέτουν τα χαρακτηριστικά του αμφιθεατρικού οικοπέδου.

Πρώτο μέλημα ήταν η κατανόηση και η αντίληψη του υπόβαθρου, της πτύχωσης της επιφάνειας της γης που προδιαγράφει την κίνηση και τη στάση, την έδραση και την αιώρηση.

Η επιλογή του σημείου που θα εδραζόταν η ισόγεια στάθμη της κατοικίας, αποτέλεσε την πρώτη συνθετική κίνηση και είχε να απαντήσει σε τρία ζητήματα: ένταξη ή μη στο φυσικό ανάγλυφο, προστασία από τις ακραίες καιρικές συνθήκες (ήλιος, άνεμοι) και καθορισμό των θεάσεων.

Πέραν της επιλογής του σημείου, το συνθετικό δίλημμα τέθηκε από τον τρόπο που η πρόταση θα συνομιλούσε με το ανάγλυφο, είτε θα στεκόταν αντιστικτικά στο φυσικό τοπίο, είτε θα γεννιόταν από την βραχώδη πλαγιά, όπου αυτή το επέτρεπε. Η λύση τελικά συμμορφώνεται με την αγκαλιά που το πρανές δημιουργεί και η σύνθεση σχήματος Γ, έρχεται να πληρώσει το κενό που αφήνει η φυσική κοιλότητα. Ένα δίκτυο από πλήρη και κενά, στάσεις και κινήσεις, αίθρια και κλειστούς χώρους, εν είδη ελεύθερης πλάκας(στεγάστρου), αγκυρώνονται στην πλαγιά που περικλείει προστατευτικά την κατοικία. Η μεγάλη έκταση οδήγησε στην ανάγκη ορισμού ενός ορθοκανονικού συστήματος αξόνων που θα οργάνωνε και θα διέτρεχε τη λύση στο σύνολό της. Η πρόταση αποκτά έτσι χαρακτήρα αυστηρής συγκρότησης χώρου και όλα τα συνθετικά της στοιχεία εναπόκεινται/αρθρώνονται στον κάναβο αυτό. Ακολούθως της χάραξης αυτής, η καθοδική κίνηση προς την κατοικία έχει τον χαρακτήρα χαραγματιάς στο έδαφος που τέμνει εγκάρσια το πρανές και οδηγεί στην καρδιά του θέματος, ενώ διαχωρίζει ταυτόχρονα τις ξεχωριστές ενότητες της κατοικίας.

>

Ο συμπαγής στατικός τοίχος και η ελεύθερη πλάκα, αποτελούν τα βασικά στοιχεία της σύνθεσης. Δύο συστήματα που φαινομενικά αντιτίθεται το ένα στο άλλο, καλούνται να συσχετιστούν μεταξύ τους και να παράξουν ωφέλιμο χώρο.

Οι τοίχοι από rammed earth και μπετόν, αποκτούν την έννοια του προστατευτικού σκληρού ορίου. Υλοποιούνται πάνω στους δύο εγκάρσιους άξονες σε σχήμα σταυρού και σε απόσταση από την ελεύθερη πλάκα, αφενός προστατεύουν την κατοικία από τους δυνατούς ανέμους και τον σκληρό ήλιο και αφετέρου δημιουργούν ημιυπαίθριους χώρους (στοές), απαραίτητους για τον διαμπερή αερισμό των κλειστών χώρων κατά τους θερινούς μήνες.

Χωρίς συνθετικές εξάρσεις, η κατοικία αναπτύσσεται ισόγεια και περιλαμβάνει τους κοινόχρηστους χώρους, τρία υπνοδωμάτια και έναν ξενώνα σε δύο ανεξάρτητες μονάδες που αρθρώνονται στο ίδιο σύστημα αξόνων που διατρέχει την λύση.

Το κεντρικό αίθριο χωροθετείται στο σημείο τομής των δύο αξόνων και μέσα στο σώμα της κατοικίας, ενώ προστατευμένο, στρέφεται αξονικά προς το νότο και γίνεται το σημείο αναφοράς του σπιτιού. Η εσωτερική πλατεία που δημιουργείται, προεκτείνεται έξω από το όριο του μπετονένιου τοίχου και μαζί με το στοιχείο της πισίνας ενεργοποιούν το μεγάλο πλάτωμα που αφήνει ωφέλιμο η κτιριακή σύνθεση.

Το κτισμένο καλείται να παίξει ρόλο ρυθμιστή του μικροκλίματος που δημιουργείται και να προσφέρει στον χρήστη χώρους προστατευμένους κατά τη διάρκεια της μέρας, φιλικούς και βιώσιμους. Η χρήση των υλικών (rammed earth, μπετόν, ξύλο, γυαλί ) και η επιλογή του φυτεμένου δώματος, έγινε με σκοπό την ένταξη του όγκου του κτιρίου στην βραχώδη πλαγιά και για να συμβαδίσει η επέμβαση στην κλίμακα του τοπίου.

Ομάδα σχεδιασμού: Zapantiotis Fotis, Agapaki Maria

By