Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Δαυίδ εναντίον Λεβέντη για τη βίλα στις Σπέτσες: «Αν θέλεις το σπίτι, δώσε €30.000.000»

Στα άκρα η διαμάχη του εκατομμυριούχου με τον ξάδελφό του που πήρε την εκπληκτική βίλα σε πλειστηριασμό – Ο νέος ιδιοκτήτης ζητά τα κλειδιά του σπιτιού από τον Δαυίδ, ο οποίος με τη σειρά του τον κατηγορεί ότι δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα και τον καλεί να σταματήσει να τον ενοχλεί

Μαίνεται για τα καλά ο πόλεμος που ξέσπασε ανάμεσα στις δυναστείες Δαυίδ και Λεβέντη, με αφορμή την κίνηση του Χρήστου Λεβέντη να «χτυπήσει» και να αγοράσει την κατοικία του Αλκη Δαυίδ στις Σπέτσες. Ο τελευταίος θεώρησε την κίνηση του ξαδέλφου του χτύπημα κάτω από τη μέση και, όπως αποκαλύπτεται στο εξώδικο που του απέστειλε την περασμένη Πέμπτη, ο Λεβέντης τού ζήτησε τα κλειδιά του σπιτιού.

Κάτι που αρνείται να πράξει ο εκατομμυριούχος που φρόντισε να απαντήσει στον ξάδελφό του με εξώδικο, λέγοντάς του ότι δεν τηρεί όσα είχαν συμφωνήσει.

Του επισημαίνει ότι η κατοικία αυτή ανήκει εδώ και 40 χρόνια στη μητέρα του, Δήμητρα Δαυίδ, η οποία είναι θεία του Χρήστου Λεβέντη και μέσα υπάρχουν αντικείμενα και πράγματα αξίας, καθώς και έργα τέχνης.

«Οπως σου έχω εκθέσει», αναφέρει στο εξώδικο που έδειξε ο ίδιος στο «ΘΕΜΑ» και δεν είχε επιδοθεί ακόμη στον ξάδελφό του, «σε περίπτωση που επιθυμείς να αποκτήσεις την κυριότητα του ακινήτου από τη μητέρα μου, οφείλεις ποσό 30.000.000 ευρώ ως τίμημα μεταβίβασης του εν λόγω ακινήτου και έχεις αποδεχθεί την ανωτέρω συμφωνία μας». Μόνο που από τα αναγραφόμενα προκύπτει τελικά ότι ο Χρήστος Λεβέντης φέρεται να μην είναι διατεθειμένος να δώσει τα 30.000.000 ευρώ στον ξάδελφό του. Προτιμάει να αποκτήσει το σπίτι με τα 12.120.014 ευρώ που κατέβαλε στον πλειστηριασμό του περασμένου Σεπτεμβρίου, κι ας ήξερε ότι άνοιγε τον ασκό του Αιόλου με τον Αλκη Δαυίδ. Με την κίνησή του να ζητήσει το σπίτι, ενώ εκκρεμεί η απόφαση της προσφυγής του Αλκη Δαυίδ, η οποία εκδικάστηκε στις 23 Νοεμβρίου και η απόφαση αναμένεται στις αρχές του καλοκαιριού, δείχνει ότι δεν έχει πρόθεση να συζητήσει το θέμα με τον ξάδελφό του, που απασφάλισε για τα καλά.

david_leventis__4_
Xρήστος Λεβέντης
david_leventis__3_
Άλκης Δαυίδ

«Δεν δικαιούσαι…»

Το είχε κάνει και όταν έμαθε λίγες ώρες μετά τον πλειστηριασμό ότι νέος αγοραστής της εντυπωσιακής κατοικίας του στις Σπέτσες ήταν ο πρώτος του ξάδελφος Χρήστος Λεβέντης, χαρακτηρίζοντας την κίνησή του ύπουλο χτύπημα.

Τη διαδικασία κίνησε η Λόρεν Ριβς που είχε κατηγορήσει τον πρώην εργοδότη της Αλκη Δαυίδ για σεξουαλική κακοποίηση και δικαιώθηκε από δικαστήριο της Καλιφόρνιας. Aυτό επιδίκασε 4.350.000 δολάρια αποζημίωση στη Ριβς, η οποία προχώρησε μέσω των ελληνικών δικαστηρίων στον πλειστηριασμό της βίλας Δαυίδ στις Σπέτσες.

Ο Δαυίδ προσπάθησε να τον σταματήσει, αλλά η αίτησή του απορρίφθηκε και κάπου εκεί εισήλθε στο κάδρο της υπόθεσης ο Χρήστος Λεβέντης, πρώτος του ξάδερφος, ανοίγοντας μια έντονη διαμάχη που πλέον φαντάζει ανεξέλεγκτη. Η προ ημερών κίνηση του Λεβέντη ως νέου ιδιοκτήτη να ζητήσει από τον Δαυίδ -σύμφωνα με πληροφορίες, όχι κατ’ ιδίαν αλλά με εξώδικο- τα κλειδιά της πανέμορφης έπαυλης στις Σπέτσες προκάλεσε την έκρηξη του εκατομμυριούχου, ο οποίος βρίσκεται αυτή την περίοδο εκτός Ελλάδας.

Του απάντησε με εξώδικο σε πολύ σκληρό τόνο, κατηγορώντας τον για αθέτηση συμφωνηθέντων, στο οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Εκπληκτος πληροφορήθηκα προ ημερών ότι ζήτησες να σου παραδώσω την οικία μου στη θέση Παναγία Αρμάτα ή Αρμάδα, ευρισκομένη στο υπ’ αριθμ. 449 Ο.Τ. του ομωνύμου Δήμου της νήσου Σπετσών, κάτι το οποίο γνωρίζεις καλώς, με βάση τα συμφωνηθέντα, ότι δεν έχεις δικαίωμα να πράξεις».

david_leventis__1_
Το δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος» για τη διαμάχη των δύο συγγενών μετά τον πλειστηριασμό

Η συνέχεια είναι ακόμη πιο αποκαλυπτική: «Γνωρίζεις καλά ότι η εν λόγω οικία που εκπλειστηριάστηκε στις Σπέτσες την 27/9/2023 είναι ιδιοκτησία μου και έχεις αναγνωρίσει τη συμφωνία που έχουμε καταρτίσει, προκειμένου να παραμείνει η εν λόγω ιδιοκτησία στη μητέρα μου, Δήμητρα, χήρα Ανδρέα Δαυίδ, μέτοχο της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία Εταιρεία Γενικών Εμφιαλώσεων Α.Ε., η οποία κατοικεί στην οικία αυτή μέχρι και σήμερα, εντός της οποίας ευρίσκονται πράγματα αξίας, πίνακες και άλλα κινητά πράγματα».

Ακολούθως ο Δαυίδ τονίζει στον ξάδελφό του: «Οπως γνωρίζεις, η μητέρα μου, Δήμητρα Δαυίδ, ασκεί τη νομή τής εν λόγω ιδιοκτησίας ήδη για χρονικό διάστημα πέραν των 40 ετών. Οπως σου έχω εκθέσει, σε περίπτωση που επιθυμείς να αποκτήσεις την κυριότητα του ακινήτου από τη μητέρα μου, οφείλεις ποσόν 30.000.000 ευρώ ως τίμημα μεταβίβασης του εν λόγω ακινήτου, και έχεις αποδεχθεί την ανωτέρω συμφωνία μας». Του προσάπτει δηλαδή ότι είχε αποδεχτεί ότι ιδιοκτήτης της βίλας είναι η μητέρα του Δαυίδ και θεία του Λεβέντη και σε περίπτωση που ήθελε να την αγοράσει θα έπρεπε να καταβάλει το ανωτέρω ποσό, όπως είχε συμφωνήσει.

Κάτι που ουδόλως φέρεται να θέλει ο αγγλοτραφής ξάδελφος του Αλκη Δαυίδ, παρά τα όσα του προσάπτει ο διάσημος -ενίοτε για λάθος λόγους- επιχειρηματίας.

Στο εξώδικό του μάλιστα καταλήγει απευθυνόμενος με επιθετικό ύφος προς τον Λεβέντη: «Για τους λόγους αυτούς καλείσαι να απέχεις από οποιαδήποτε όχληση σε βάρος εμού και της μητέρας μου επί της ιδιοκτησίας στη θέση Παναγία Αρμάτα ή Αρμάδα. Να απέχεις από οποιαδήποτε πράξη, νομική ή πραγματική, περί αποβολής μου από την εν λόγω οικία, τη νομή και κατοχή της οποίας έχει η μητέρα μου, Δήμητρα, χήρα Ανδρέα Δαυίδ, και για οποιαδήποτε παρενόχλησή της θα ασκήσω κάθε δικαίωμα που παρέχει ο νόμος, επιφυλασσόμενος για τις αστικές και ποινικές ευθύνες σου περί αυτοδικίας».

david_leventis__2_

Η αρχή της διαμάχης

Ηταν Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου και ο Αλκης Δαυίδ είχε πετάξει στην Ελβετία όταν ο δεύτερος ξάδελφός του Χρήστος Λεβέντης φέρεται να βρισκόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα για πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Ο μέχρι τότε «αόρατος» στο ευρύ κοινό Λεβέντης είχε αποφασίσει να «χτυπήσει» το σπίτι του συγγενή του στις Σπέτσες που έβγαινε σε πλειστηριασμό εκείνη την ημέρα, χωρίς όμως πριν να τον ενημερώσει γι’ αυτή του την κίνηση, παρόλο που είχαν συζητήσει το θέμα.

Είχε ήδη καταθέσει το 30% της αρχικής εκτίμησης ως εγγύηση για να συμμετάσχει στη διαδικασία αγοράς της εντυπωσιακής βίλας του ξαδέλφου του στις Σπέτσες και όταν άρχισαν τα «χτυπήματα» δεν συμμετείχε.

Η συνέχεια είναι γνωστή, αφού ο Λεβέντης ανέμενε υπομονετικά να δει πού θα κάτσει η μπίλια των προσφορών, σύμφωνα με το παρασκήνιο του συγκεκριμένου πλειστηριασμού. Οταν το τίμημα έφτασε λίγο πιο πάνω από τα 9.000.000 έκανε την κίνησή του, η οποία αποδείχτηκε ματ.

Η προσφορά του στα 12.120.014 ευρώ -δηλαδή 3.000.000 πάνω από την τελευταία- σήμανε σχεδόν αμέσως το τέλος της διαδικασίας, αφού κανείς δεν αποφάσισε να συνεχίσει τη διεκδίκηση της βίλας.

Λίγες ώρες μετά διέρρευσε το όνομα του νέου ιδιοκτήτη, που δεν περίμενε τελικά την εκδίκαση της προσφυγής του Αλκη Δαυίδ στο Εφετείο που διεξήχθη στις 23 Νοεμβρίου, ούτε την απόφαση που αναμένεται το καλοκαίρι του 2024, για να ξέρει αν η βίλα τού ανήκει ή αν θα επιστρέψει στον ξάδελφό του. Αυτόν που είπε ευθαρσώς ότι ο Λεβέντης κινήθηκε ύπουλα για να αγοράσει ένα σπίτι που το είχε βάλει στο μάτι χρόνια τώρα, ελπίζοντας ότι θα έρθει η κατάλληλη στιγμή.Ισως να μη σκέφτηκε ότι η συγκεκριμένη δράση θα έφερνε πολύ έντονη αντίδραση σε μια ενδοοικογενειακή διαμάχη που μόλις άρχιζε να κορυφώνεται. Η κίνησή του, σύμφωνα με τον Δαυίδ, να του παραδώσει τα κλειδιά της ονειρικής κατοικίας των Σπετσών, εκεί όπου έπαιζαν μαζί όταν ήταν παιδιά, ήταν η αιτία του ενδοοικογενειακού πολέμου.

Ο «ύπουλος ξάδελφος»

Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά τη δαιδαλώδη οικογένεια Λεβέντη εικάζουν ότι η κίνηση του άγνωστου μέχρι πρότινος Χρήστου Λεβέντη να «χτυπήσει» τη βίλα του ξαδέλφου του προκάλεσε και τους ανάλογους τριγμούς.

Κάτι αναμενόμενο, αφού ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Λεβέντης, και η μητέρα του, Μέμα, διατηρούσαν πολύ καλές σχέσεις με τον Ανδρέα Δαυίδ και τη σύζυγό του -οι γονείς του Αλκη- και ήταν πολύ συχνά καλεσμένοι στη βίλα των Σπετσών με τα παιδιά τους.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70, ο μικρός τότε Χρήστος ήταν αυτοκόλλητος με τον ζωηρό Αλκη, παίζοντας όλη μέρα στη θάλασσα ή στους κήπους της βίλας.

Αυτά τα καλοκαίρια δεν τα ξέχασε ποτέ ο γόνος της επιχειρηματικής δυναστείας Λεβέντη, ειδικά όταν επέστρεφε οικογενειακώς στο μουντό Λονδίνο όπου μεγάλωσε από παιδί, ενώ οι ανέσεις δεν του έλειψαν ποτέ. Ηταν μαθητής στα καλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και ως φοιτητής εντρύφησε αρχικά στις κλασικές σπουδές στο University College of London πριν μεταβεί στο Σικάγο και το Kellogg School of Management.

Με δύο πτυχία στο χέρι και έχοντας de facto μια πληθώρα γνωριμιών της οικογένειας με ηχηρά brands του επιχειρείν και ισχυρών τραπεζικών κολοσσών, δεν ήταν καθόλου δύσκολο να ξεκινήσει την επαγγελματική του διαδρομή.

david_leventis

Ετσι, το 1994 προσελήφθη στην Credit Suisse Asset Management ως αναλυτής επενδύσεων, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1999 χτίζοντας ένα καλό προφίλ. Δύο χρόνια αργότερα εισήλθε στην JP Morgan Securities, όπου εργάστηκε ως αναλυτής έρευνας μετοχικών κεφαλαίων επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στις ευρωπαϊκές εταιρείες ποτών, αντικείμενο που γνώριζε πολύ καλά λόγω του επιχειρηματικού κολοσσού που είχαν στήσει από κοινού οι οικογένειες Δαυίδ – Λεβέντη σε πάνω από είκοσι χώρες.

Η συνέχεια ήταν ανάλογη με αυτή άλλων μελών της οικογένειας, που μετά τις πρώτες τριβές σε δουλειές εκτός της φαμίλιας εισέρχονται στα δικά της επιχειρηματικά λημέρια.
Στην πορεία του Λεβέντη το επόμενο βήμα ήταν η καθαρά οικογενειακή τότε Frigoglass, όμως το μεγάλο του στοίχημα ήταν η Alpheus Capital, ένα οικογενειακό επενδυτικό fund στο οποίο πρώτος πρόεδρος ήταν ο Αναστάσης Ι. Λεβέντης.

Πέρα από κάποιες πληροφορίες για το αντικείμενο του fund που επικεντρώνεται σε κεφάλαια μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, επενδύσεις από κοινού και δημιουργία μακροπρόθεσμων συνεργασιών σε Ηνωμένο Βασίλειο, Δυτική Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Αυστραλία και Ασία, δεν αναφέρεται τίποτε άλλο στην ιστοσελίδα της Alpheus Capital.
Στην ομάδα που τη διοικεί σήμερα πρόεδρος είναι ο Χρήστος Λεβέντης, μόνιμος κάτοικος Λονδίνου τον περισσότερο χρόνο.

Οταν ο τελευταίος προχώρησε στην αγορά της βίλας στις Σπέτσες ο Αλκης Δαυίδ, μιλώντας τότε στο «ΘΕΜΑ», δεν του χαρίστηκε: «Οταν μιλήσαμε, μου είπε ότι έχει καθαρή τη συνείδησή του γι’ αυτό το ύπουλο χτύπημα που έκανε. Γνωρίζω τον Χρήστο Λεβέντη όλη μου τη ζωή και με αυτό που έκανε αποδεικνύεται ότι η ίδια σου η οικογένεια μπορεί να ενεργήσει όπως ένα παράσιτο ή όπως θα λειτουργούσε ένας άγνωστος. Νομίζω ότι μετά από τόσα χρόνια παρέμεινε τελικά με το παιδικό του μόριο. Δεν μπορείς να το αντιληφθείς απλώς κοιτώντας τον;».

protothema.gr

By