Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

FAZ: Η Καϊλή πιστεύει ότι είναι θύμα συνωμοσίας

Η FAZ αναφέρεται στην αναμενόμενη επιστροφή της Εύας Καϊλή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ η Wiener Zeitung εστιάζει στις οικονομικές δυσκολίες των Ελλήνων.

Τη Δευτέρα (12/06), η Εύα Καϊλή έλαβε άδεια να φύγει για πρώτη φορά από το Βέλγιο. Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία πέρασε τέσσερις μήνες προφυλακισμένη, έχει πλέον τη δυνατότητα να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, ως ανεξάρτητη βουλευτής, μετά τη διαγραφή της από την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (S&D).

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει πως “στις αρχές του μήνα δημοσιεύθηκαν τρεις συνεντεύξεις της 42χρονης Ελληνίδας. (…) Στα τέλη Μαΐου, ο αρμόδιος ανακριτής της υπόθεσης, Μισέλ Κλεζ, ήρε τον κατ’ οίκον περιορισμό που είχε επιβληθεί στην Καϊλή για δύο μήνες μετά την αποφυλάκισή της, ενώ έκτοτε δεν χρειάζεται πλέον να φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι στον αστράγαλο. Όμως, ένας από τους όρους είναι να μη σχολιάσει την υπόθεσή της στα μέσα ενημέρωσης, αφού η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη”. Οι τρεις εφημερίδες υποστηρίζουν ότι οι συνεντεύξεις είχαν γίνει νωρίτερα. Αλλά τότε γιατί περίμεναν τόσο πολύ να τις δημοσιεύσουν, ακόμη και έξι εβδομάδες στην περίπτωση της Liberation;”

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης συνεχίζει: “Η ιταλική Corriere della Sera παρουσίασε την Καϊλή ως στοργική μητέρα, φωτογραφίζοντάς την με την κόρη της, η οποία είναι τώρα σχεδόν δυόμισι ετών. Η Καϊλή κατήγγειλε ότι δεν της είχε επιτραπεί να δει το κοριτσάκι της κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της κράτησής της. Λέει ότι “ο χωρισμός μίας μητέρας από το δύο ετών παιδί της όχι μόνο θεωρείται μία μορφή βασανιστηρίου σε χώρες που σέβονται το κράτος δικαίου, αλλά και παραβιάζει τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, την οποία έχει επικυρώσει το Βέλγιο”.

Ο Βέλγος γενικός εισαγγελέας Φρενετρίκ φαν Λέου το διέψευσε πάραυτα. Ο ίδιος λέει ότι η Καϊλή είχε το δικαίωμα να δει το παιδί της στον χώρο επισκεπτών των γυναικείων φυλακών. Η ίδια όμως απαιτούσε επίσκεψη χωρίς επιτήρηση, κάτι που βάσει νόμου επιτρεπόταν μόνο μετά την πάροδο ενός μήνα, όπως και έγινε. Τα υποτιθέμενα “βασανιστήρια” εντάσσονται σε μία γενικότερη εικόνα: Η Καϊλή παρουσιάζει τώρα τον εαυτό της ως θύμα μιας μεγάλης συνωμοσίας”. Παρ’ όλα αυτά, καταλήγει η F.A.Z., “στις συνεντεύξεις, η Καϊλή δεν μπόρεσε να αντικρούσει εύλογα τις υποψίες εναντίον της”.

Οι μισοί Έλληνες δεν πάνε διακοπές

Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες, ενόψει και των καλοκαιρινών διακοπών, αναφέρεται η αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung: “Όπως δημοσιεύει το ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), οι μισοί Έλληνες έχουν εγκαταλείψει τα σχέδια για διακοπές, λόγω των χαμηλών αποδοχών συνδυαστικά με τις υψηλές τιμές στη χώρα τους.

[…] Έξι στους δέκα καταναλωτές δήλωσαν ότι φέτος θα ξοδέψουν συνολικά λιγότερα χρήματα από πέρυσι, ενώ τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αναγκαστικά θα ξόδευαν περισσότερα από 50% λιγότερα χρήματα. Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, οι αυξήσεις των τιμών στην Ελλάδα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων. Για δύο στους τρεις καταναλωτές, η τιμή είναι το κύριο κριτήριο για την επιλογή τροφίμων. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, υπάρχει μια σαφής τάση των καταναλωτών να εξοικονομούν χρήματα κατά την αγορά βασικών αγαθών και υπηρεσιών και δευτερευόντως στη διαχείριση των χρημάτων”.

Ταυτοχρόνως, όπως παρατηρεί η W.Z., “σύμφωνα με την ηλεκτρονική πύλη “numbeo.com”, το κόστος ζωής στην Αθήνα είναι σχεδόν τόσο υψηλό όσο και στο Βερολίνο. Τα βασικά τρόφιμα, όπως το γάλα, τα αυγά και το νερό, είναι μάλιστα ακριβότερα. Αυτό εξασθενεί την εγχώρια αγοραστική δύναμη.

Μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε., η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση από το τέλος όσον αφορά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, μπροστά μονάχα από τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία (κατά το 2022). Τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα υποφέρουν ιδιαίτερα από τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε το 2022 στο 9,6% κατά μέσο όρο. Η αγοραστική δύναμη μειώθηκε κατά 7,4% μόνο το 2022, επειδή οι μισθοί και τα ημερομίσθια στην Ελλάδα παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα.

[…] Εν τω μεταξύ, οι διακοπές στην Ελλάδα κοστίζουν όλο και περισσότερο. Σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Σαντορίνη, η Πάρος, η Νάξος, η Μήλος και η Μύκονος στις Κυκλάδες, καθώς και στα τουριστικά κέντρα της Κρήτης, της Κέρκυρας, της Κω ή της Ρόδου, μία διανυκτέρευση ανά δωμάτιο κοστίζει περίπου 25% περισσότερο από ό,τι το 2019. […] Για μια τετραμελή οικογένεια, οι διακοπές μιας εβδομάδας στη χώρα τους κοστίζουν περίπου 4.000 ευρώ – συμπεριλαμβανομένων των εξόδων μεταφοράς, διαμονής και διατροφής. Για τους μισούς Έλληνες, το εν λόγω κόστος είναι απλώς αδύνατον να καλυφθεί”.

“Το θαύμα των ελληνικών ομολόγων”

Από την πλευρά του, το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND) αναφέρεται στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία “περνούν μία αναγέννηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και αυτό παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο δείκτη χρέους από όλα τα κράτη της Ε.Ε. και είναι το μόνο μέλος της Ευρωζώνης που θεωρείται από τους οίκους αξιολόγησης ως “μη ενδεδειγμένο για επένδυση””.

Φέτος, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει υπεραποδώσει σε σχέση με τα περισσότερα άλλα χρηματιστήρια και “η αντίληψη για την Ελλάδα στις χρηματοπιστωτικές αγορές αλλάζει δραστικά, κάτι που παρατηρείται ιδιαιτέρως στην αγορά ομολόγων. […] Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου είναι 3,62%, δηλαδή χαμηλότερη από εκείνη του συγκρίσιμου ιταλικού τίτλου.

Η διαφορά απόδοσης από το γερμανικό είναι η χαμηλότερη από τον Οκτώβριο του 2021, μόλις στις 124 μονάδες βάσης, και δείχνει πόσο καλά αντιμετωπίζει η Ελλάδα τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Ε.Κ.Τ.), συγκριτικά και με άλλες χώρες της περιφέρειας του ευρώ.

Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα στο γεγονός ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα του εθνικού χρέους κατέχονται από επίσημους πιστωτές, όπως τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Τα επιτόκια αυτών των δανείων είναι μονίμως χαμηλά, αλλά και με χρονικό ορίζοντα ως το 2070. Γι’ αυτό και το χρέος της Ελλάδας θεωρείται βιώσιμο”.

By