Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

«Φέρτε τις επιστολές της Κομισιόν» λέει ο Αυγενάκης στην κυβέρνηση

Η Κομισιόν απειλεί με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές συχνότητες

pappas

Τις τρεις επιστολές της Κομισιόν με τις οποίες η Επιτροπή γνωστοποιεί τις αντιρρήσεις της επί του «νομοσχεδίου εξπρές» για τις τηλεοπτικές συχνότητες, και προειδοποιεί με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζήτησε την Τετάρτη από την κυβέρνηση η αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση του επίμαχου ν/σ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

«Πού είναι οι επιστολές που αρνείστε να καταθέσετε παρά τις διαβεβαιώσεις σας χθες;» ρώτησε τον κ. Παππά ο κ. Αυγενάκης, αναφερόμενος στις τρεις επιστολές της Επιτροπής εκ των οποίων, όπως είπε, η μία αναφέρει 10 σημεία με παρατηρήσεις. «Πρωτάκουστη η διαδικασία κ. Παππά και κ. Σπίρτζη να πραγματοποιείτε συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων που σήμερα έχουμε δω, είτε για λεγόμενο μασάζ είτε για μισοαπειλή – μισοεκβιασμό… παραδεχτήκατε χθες στους φορείς ότι συζητάμε για έναν ανεφάρμοστο νόμο» τόνισε.

«Ακόμα και το ΕΣΡ βασικό εργαλείο για το νόμο τον αμφισβητεί, ακόμη και η ΕΕΤΤ, που αμφισβήτησε ο κ. Σπίρτζης, επίσης έχει αντιρρήσεις, αλλά ακόμη και τα αρμοδιότερα από εσάς όργανα» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ. Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου τόνισε ότι είχε ζητήσει κληθεί η ΕΕΤΤ από χθες είπε ο πρόεδρος και αντ’ αυτού εκλήθη εμπειρογνώμονας . «Επαναφέρω το αίτημα γιατί θέλω τοποθετηθεί ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ για συγκεκριμένα ζητήματα για προβλέψεις νομοσχεδίου, δεν υπάρχει νομικό κώλυμα» τόνισε.

«Ζητήσαμε επίσης την κατάθεση της αλληλογραφίας – έχει άμεση σχέση με τα υπό συζήτηση άρθρα και με ερωτήσεις προς τους φορείς» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Με τη σειρά της, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη ότι «δημιουργούμε εντυπώσεις για να παίζουν ‘viral’ βιντεάκια από επιτροπές στα κανάλια».

Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώγος Αμυράς τόνισε και αυτός ότι το ΕΣΡ τοποθετείται με αρνητικό τρόπο απέναντι στο ν/σ και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψιν από την κυβέρνηση. Απαντώντας, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης διέψευσαν ότι η κυβέρνηση κρύβει αλληλογραφία με την Κομισιόν.

«Χθες ζητήθηκε κατατεθεί μία επιστολή είναι στο μέιλ σας από χθες στις 9 το βράδυ, άρα ανακριβές να λέτε ότι δεν τη λάβατε… Πρέπει να κλείσει ο κύκλος αντιπαράθεσης και να προχωρήσουμε στη διαδικασία. Είναι το παράπονο κάποιου ιδιώτη προς υπηρεσίες ΕΕ – οι οποίες ρωτούν την ελληνική κυβέρνηση ποια είναι η γνώμη τους γι’ αυτό (…) προς Θεού μην κωλυσιεργούμε και μη συμβάλουμε στο να δημιουργείται εικόνα για το ν/σ που αδικεί συζήτηση» τόνισε.

Παράλληλα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φαμέλλος κατηγόρησε τον κ. Αυγενάκη για ανήθικες καταγγελίες. «Κάποιοι λειτουργούν ως παραγωγοί θεατρικής σκηνής… Σήμερα έχει έρθει αντιπολίτευση με σκοπό ν προσβάλει την διαδικασία την παραγωγή νομοθετικού έργου καο να εκθέσει την όλη λειτουργία στους φορείς που έχουμε καλέσει πρέπει εξεταστούν οι ανήθικες καταγγελίες Αυγενάκη επί της διαδικασίας που απαγορεύουν στην κυβέρνηση να συνομιλεί δημοκρατικά με κοινωνία γιατί αποτελούν πιέσεις και μασάζ» ανέφερε.

Από μεριάς φορέων, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Πάνος Κυριακόπουλος παρατήρησε ότι τίθεται θέμα ισονομίας, γιατί το επίμαχο ν/σ δεν ρυθμίζει το σύνολο των εταιρειών που εμπλέκονται στην τηλεοπτική αγορά, και επίσης δημιουργεί ζήτημα με την προστασία του ανταγωνισμού γιατί δεν μπορεί να θέτει διαφορετικά κριτήρια για τις ραδιοτηλεοπτικές εταιρείες σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις της αγοράς. Ο κ. Κυριακόπουλος είπε επίσης ότι το κόστος που θα πληρώνει η ΕΡΤ για την μετάδοση της από τη νέα πλατφόρμα που δημιουργείται την ΕΡΤ/ ΝΕΤ θα τριπλασιαστεί ή θα τετραπλασιαστεί σε σχέση με τα τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ που πληρώνει σήμερα για την μετάδοσή της από την DIGEA και αυτά θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Ο πρόεδρος της DIGEA Στρατής Λιαρέλλης είπε ότι η απόφαση για δημιουργία ανταγωνιστικού φορέα προς την ψηφιακή πλατφόρμα που θα παρέχει υπηρεσίες προς τρίτους – συνιστά θεμελιώδη αλλαγή των όρων του διαγωνισμού κι άρα η τότε οικονομικοτεχνική μελέτη πρέπει αλλάξει με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τσαλαπάτης είπε ότι η ΕΡΤ κινδυνεύει με νέο μαύρο γιατί δεν μπορεί να γίνεται επιχειρηματίας λειτουργώντας νέες ψηφιακές πλατφόρμες.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι απαγορεύει στους δημοσιογράφους των Δημόσιων Μέσων Ενημέρωσης να έχουν άλλη απασχόληση και επιχειρεί να τους μετατρέψει σε δημόσιους υπαλλήλους επικαλούμενη τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα που δε ισχύει για δημοσιογράφους.

By