Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Οι πιο επιδραστικοί Έλληνες μάνατζερ σε διεθνείς κολοσσούς- H πορεία προς την κορυφή

Η παρουσία των Ελλήνων στο διεθνές επιχειρηματικό στερέωμα ήταν ανέκαθεν ισχυρή, με success stories ομογενών που ξεκίνησαν από το μηδέν για να δημιουργήσουν αυτοκρατορίες ή να αποτελούν το σημαντικότερο asset στη διοίκηση διεθνών κολοσσών.

Η «παράδοση» συνεχίζεται με Έλληνες που διαπρέπουν σε μεγάλες εταιρείες στο εξωτερικό σε κλάδους όπως η φαρμακοβιομηχανία, η τεχνολογία και το retail.

Vanessa Pappas-TikTok

Με καταγωγή από την Ελλάδα, η Vanessa Pappas μεγάλωσε στην Αυστραλία. Η σχέση της με την Ελλάδα φαίνεται να περιορίζεται στο ότι η κόρη της έχει το αρχαιοελληνικό όνομα Πηνελόπη, καθώς αν και έχει εργαστεί στα μεγαλύτερα διεθνή κέντρα (Λονδίνο και Νέα Υόρκη) δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την επαφή της με τη χώρα καταγωγής της.

H Ελληνοαυστραλή είναι μεγαλοστέλεχος του TikTok και από τη θέση του COO, πέτυχε τα προηγούμενα χρόνια να γιγαντώσει τη δημοφιλή πλατφόρμα στις ΗΠΑ.

«Ξαφνικά ήταν ok να μην είσαι τέλειος. Ήταν η αποκαθήλωση του Instagram», είχε αναφέρει για την εκρηκτική ανάπτυξη του TikTok.

Γκουρού των social media, το 2018 η Vanessa εξέπληξε τον κλάδο όταν ενώ δούλευε στον κολοσσό της Google, σε διευθυντική θέση, τα παράτησε όλα και δέχτηκε την πρόταση να αναλάβει στέλεχος σε ένα ανερχόμενο αλλά σχεδόν άγνωστο ακόμα social media στις ΗΠΑ με «αστείο όνομα» και έδρα την Κίνα.

Το 2021, βρέθηκε στην πρώτη θέση των 50 κορυφαίων προσωπικοτήτων της χρονιάς, μίας λίστας του Bloomberg που αναγνώρισε την συμβολή της στο να εξελιχθεί η κινεζική πλατφόρμα σε μία άκρως ανταγωνιστική δύναμη στον χώρο των social media.

Ted Sarantos-Netflix

Από το βιντεοκλάμπ σε έναν από τους μεγαλύτερους κολοσσούς steaming. Ο Ted Sarantos γεννήθηκε στο Φίνιξ της Αριζόνας σε μία φτωχή οικογένεια. Κατάγεται από τη Σάμο και το πραγματικό επίθετο της οικογένειάς του είναι «Καρυωτάκης», ο παππούς του το άλλαξε όμως όταν μετανάστευσε στην Αμερική.

Ο Sarantos εργάστηκε σε βιντεοκλαμπ από νεαρή ηλικία και δεν άργησε να ανέβει στην ιεραρχία αναλαμβάνοντας τη θέση του διευθυντή πωλήσεων σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διανομής βίντεο στις ΗΠΑ, την East Texas Distributors. Εντάχτηκε στο δυναμικό του Netflix το 2000 και το 2020, η εταιρεία τον προήγαγε στη θέση του συνδιευθύνοντος συμβούλου.

Ο Ελληνοαμερικανός αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα assets της κάποτε μικρής εταιρείας, καθώς ανέπτυξε το επιχειρηματικό μοντέλο του Netflix, επέμεινε στον συνδρομητικό του χαρακτήρα και ηγήθηκε της επιλογής και παραγωγής κορυφαίων σειρών και ταινιών που εκτόξευσαν τους συνδρομητές.

Άλμπερτ Μπουρλά-Pfizer

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε.

Εντάχθηκε στο δυναμικό της Pfizer το 1993 ως τεχνικός διευθυντής του Τμήματος Υγείας των Ζώων στην Ελλάδα. Λίγο μετά τα 30 του έφυγε από τη χώρα και διεκδίκησε σημαντικές θέσεις μέσα στην εταιρεία χτίζοντας μία διεθνή πορεία. Διατηρεί όμως σημαντικούς δεσμούς με τη χώρα καθώς την επισκέπτεται σχεδόν κάθε χρόνο για διακοπές.

Το 2018 ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή Επιχειρήσεων του ομίλου και τον Ιανουάριο του 2020 ανελίχθηκε στη θέση του εκτελεστικού προέδρου του φαρμακευτικού κολοσσού.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα επιτεύγματα κατά τη διάρκεια της θητείας του ως CEO της εταιρείας είναι η επιτυχημένη ανάπτυξη και διανομή του εμβολίου για την Covid-19 από την Pfizer σε χρόνο ρεκόρ.

Ron Vachris-Costco

Ο Eλληνοαμερικανός δεύτερης γενιάς Ron Vachris ξεκίνησε ως οδηγός ανυψωτικού οχήματος στην εταιρεία Price Club.

Ούτε ο ίδιος φανταζόταν ότι ύστερα από τριάντα χρόνια προϋπηρεσίας και εργασίας δίπλα στους μεγαλύτερους μάνατζερ της Costco, θα πετύχαινε να φτάσει ως τη θέση του CEO του αμερικανικού κολοσσού Costco.

Στη δεκαετία του ’80 ο Vachris ξεκίνησε να δουλεύει στην Price Club και μία δεκαετία αργότερα, η εταιρεία συγχωνεύτηκε με την Costco.

Αυτή ήταν η ευκαιρία του Vachris να αναδειχθεί σε ένα σημαντικό άτομο για την επέκταση της εταιρείας στο Κολοράντο. Ανέλαβε σημαντικές θέσεις στη μονάδα του retail και σταδιακά ανελίχθηκε στην ιεραρχία της εταιρείας, μέχρι το 2022 να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο. Το 58χρονο στέλεχος είναι από τα νεότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, όμως η πολυετής εμπειρία του σε σημαντικές θέσεις στην εταιρεία, ήταν αυτή που τον ανέδειξαν τελικά στο νούμερο 2 με μισθό 11,5 δισ. δολάρια.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του Vachris, η Costco έχει πετύχει να ανοίξει 871 φυσικά καταστήματα σε όλο τον κόσμο, έχει ετήσια έσοδα 242,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 129,5 εκατομμύρια κατόχους καρτών μέλους.

Demis Hassabis-DeepMind

Μεγαλωμένος στο Λονδίνο, ο Demis Hassabis, ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία με τον προγραμματισμό.

Πλέον είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης.

Δημιούργησε την DeepMind, μία εταιρεία προγραμμάτων λογισμικού για επιτραπέζια παιχνίδια και παιχνίδια υπολογιστών, η οποία εξαγοράστηκε από τη Google το 2014 για 500 εκατ. δολάρια. Υπό τη σκέπη του τεχνολογικού κολοσσού, ο Hassabis ηγήθηκε πολλών ομάδων για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Το 2023, ο ρόλος του Hassabis ενισχύθηκε περαιτέρω εντός του τεχνολογικού κολοσσού, καθώς η εταιρεία συγχωνεύτηκε με το εργαστήριο ΑΙ της Google, καθώς ο αμερικάνικος κολοσσός προσπαθούσε να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη τεχνολογίας στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» τον είχε αποκαλέσει «υπερήρωα της τεχνητής νοημοσύνης», ενώ το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης για το 2023.

By