Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Πώς σώθηκε η αγορά από ένα «κανόνι» 28 εκατ. ευρώ

Στο παρά πέντε και μετά από παρέμβαση των πιστωτριών τραπεζών απετράπη η κήρυξη σε πτώχευση της βιομηχανίας πρώτων υλών Κρεντίν Ελλάς της οικογένειας Μπερζελέτου.

Η βιομηχανία, η οποία μετά από αυτή την εξέλιξη περνά στα χέρια των τραπεζών, είχε υποβάλλει εν μέσω καλοκαιριού αίτηση πτώχευσης προκαλώντας αναστάτωση στην αγορά καθώς σε αυτή την περίπτωση θα έσκαγε «κανόνι» 28 εκατ. ευρώ.

Ως εκ τούτου τον Οκτώβριο του 2017 οι τράπεζες Alpha, Πειραιώς, Εθνική και Eurobank ζήτησαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, με σχετική κοινή αίτηση, την υπαγωγή της εταιρείας στις έκτακτες διαδικασίες ειδικής .

Ο όμιλος Μπερτζελέτου εμφάνιζε από καιρό προβλήματα ρευστότητας και εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών του ενώ υπάρχουν φήμες ότι το τελευταίο διάστημα είχε φροντίσει να αποσχίσει δραστηριότητες από την εταιρεία κέλυφος και να τις μεταφέρει εκτός Ελλάδος.

Τα μεγάλα προβλήματα στον Όμιλο ξεκίνησαν πριν περίπου 9 χρόνια όταν απεβίωσε ο ιδρυτής του Ομίλου, ο διακεκριμένος εξαγωγέας και παράγοντας της οικονομικής ζωής Δημήτρης Μπερτζελέτος, μέλος της Διοίκησης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

Η Κρεντίν Ελλάς παράγει και εμπορεύεται σειρά πρώτων υλών ή και ημιέτοιμων προϊόντων αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής και μαγειρικής. Κατά κύριο λόγο παράγει και διαθέτει σε επαγγελματίες αρτοποιούς και ζαχαροπλάστες μαγιά και προζύμι, βελτιωτικά, συμπυκνώματα και μίγματα αρτοποιίας, μίγματα για κέικ, βασιλόπιτες, παντεσπάνι και τσουρέκια, βελτιωτικά και μίγματα ζαχαροπλαστικής, έτοιμες κρέμες και φυτικές σαντιγύ, σοκολατοειδή, μίγματα για παγωμένο γιαούρτι, παγωτό, μους και ζελέ, βούτυρο βινιλλίνης και σκληρή μαργαρίνη για κρουασάν και σφολιατοειδή. Φέρει τον διακριτικό τίτλο «Credin Hellas».

Επί πολλά έτη αντιπροσώπευε οίκους του εξωτερικού από την Ιταλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ισπανία, που παράγουν ομοειδή προϊόντα. Στα επώνυμα προϊόντα της χρησιμοποιεί τα εμπορικά σήματα «Morfat», «Yoriginal Greek Frozen Yogurt Mix», «Ermol», «Mont Athos». Στο παρελθόν εξήγαγε περί το 10% των προϊόντων της σε δέκα περίπου άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νότιο Αφρική και σε αραβικές χώρες.

Για το 2016 η βιομηχανία κατέγραψε διψήφια ποσοστιαία πτώση των πωλήσεών της, οι οποίες περιορίστηκαν στα 13,74 εκατ. ευρώ, από 15,86 εκατ. ευρώ την προηγούμενη οικονομική χρήση, παρουσιάζοντας πτώση 13,3% .

Όσον αφορά τις καθαρές ζημιές ανήλθαν σε 2 εκατ. ευρώ. Eπίσης στα τέλη του 2016 βαρυνόταν με τραπεζικές υποχρεώσεις 27,85 εκατ. ευρώ,ενώ εμφάνιζε και αρνητικό κεφάλαιο κίνησης.

By